بیماری پسوریازیس به عنوان یک بیماری خود ایمنی مزمن پوستی شناخته می شود. بر اثر این بیماری روند رشد سلول های پوستی زیاد شده و موجب تجمع در سطح پوست می شود. این فرایند باعث پوسته پوسته شدن سطح پوست افراد می شود. از دیگر علائم این بیماری تورم، قرمزی و خارش است. البته دقت داشته باشید پوسته پوسته شدن سطح پوست انسان ها یک امر طبیعی است. مشکلات ناشی از این بیماری به شکل پوسته هایی مایل به نقره ای می باشد که به صورت لکه های ضخیم بر روی پوست مشاهده می شود.
این سلول های پوستی اغلب به سطح پوست می آید و پس از گذشت یک دوره از بین می رود. چرخه عمر سلول های پوستی به شکل طبیعی یک ماه می باشد. اما تاثیر بیماری پسوریازیس باعث می شود که این روند به چند روز تقلیل پیدا کند به همین دلیل است که سلول های پوستی زمانی برای ریختن از سطح پوست را ندارند.
تولید سریع سلول های پوستی باعث می شود که ریزش به سرعت انجام نگیرد. این تجمع معمولا در بخش هایی مانند مفاصل آرنج، زانو و …. بیشتر مشاهده می شود. البته می توانیم این علائم را در هر نقطه بدن افراد مانند دست، پا، گردن و …. مشاهده کنیم.
نشانه ها و علائم بیماری پوستی پسوریازیس
نکته مهمی که در این جا وجود دارد این است که علائم این بیماری ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. اما برخی نشانه های مشترک که بین همه بیماران به صورت مشترک است شامل:
- لکههای ضخیم قرمز رنگ که با پوستههای براق (نقرهای) پوشانده شده است.
- خشکی و ترکخوردگی پوست که ممکن است همراه با خونریزی باشد.
- احساس خارش، درد و سوزش بر روی پوست
- ناخنهای ضخیم، ناهموار و شیاردار
- مفاصل خشک و متورم
نحوه تشخیص بیماری پسوریازیس
افرادی که مشکوک به بیماری صدفی یا پسوریازیس هستند باید سریعا به یک متخصص پوست مراجعه کنند. پزشک متخصص برای تشخیص بیماری بخش هایی مانند پوست سر، بدن، ناخن و … را مورد بررسی قرار می دهد. یکی از مواردی که پزشک مورد بررسی قرار می دهد سابقه ابتلای افراد خانواده فرد به این بیماری است.
متخصص پوست برای تشخیص دقیق لازم است از وضعیت زندگی افراد اطلاع پیدا کند. بنابراین از بیمار در ارتباط با بیماری های اخیر، مصرف دارویی که داشته است و آیا اینکه فرد تحت استرس شدید بوده است را مورد بررسی قرار می دهد.
در بیشتر مواقع متخصصان پوست برای اینکه بتوانند اطمینان حاصل کرده و نظر قطعی بدهند یک قطعه پوست بیمار را به عنوان نمونه برداشته و به آزمایشگاه می دهند تا بررسی های لازم انجام بگیرد.
بیماری پوستی صدف یا پسوریازیس چگونه درمان می شود؟
در مورد درمان پسوریازیس باید بگوییم که هدف از درمان این بیماری جلوگیری از تکثیر پوست و متوقف کردن بیماری است. متخصصان با استفاده از روش های درمانی مختلف سعی می کنند که این روند را متوقف کنند. هر چند هنوز درمان قطعی برای این بیماری گزارش نشده است. آن ها سعی می کنند با استفاده از روش های درمانی مناسب جلوی پوسته پوسته شدن و خارش و تورم بگیرند. برای درمان بیماری پسوریازیس روش های درمانی مختلفی پیشنهاد می شود که در ادامه به معرفی این روش ها خواهیم پرداخت.
روش های درمانی بیماری پسوریازیس
یکی از این روش ها درمان موضعی بیماری است. این روش درمانی برای بیماری های متوسط تا خفیف پیشنهاد می شود. متخصصان پوست معمولا داروهایی مانند:
- مهارکنندههای کلسینورین
- اسید سالیسیلیک
- قطران زغال سنگ
- مرطوبکنندهها
- آنالوگ ویتامین D
- آنترالین
- رتینوئیدها موضعی
را تجویز می کنند.
روش فتوتراپی برای درمان بیماری پسوریازیس
نور خورشید: یکی از روش های درمانی برای این بیماری استفاده از اشعه فرابنفش خورشید است که می تواند به صورت مصنوعی یا طبیعی مورد استفاده قرار بگیرد. با استفاده از روش درمانی تی سلول های تی که در بدن فعالیت بالایی دارند از بین رفته و زاد و ولد آن ها کاهش پیدا می کند. در نتیجه منجر به کاهش علائم پوسته ریزی، خارش و تورم پوست بدن افراد می شود.
نور درمانی با اشعه ماورای بنفش: استفاده از این روش برای بیماری صدفی پوست معمولا برای درمان ضایعات موضعی پیشنهاد می شود. می توانید در هنگام درمان از کرم های موضعی نیز استفاده کنید.
نور درمانی با اشعه ماورای بنفش با طیف کوتاه: این روش درمانی برای ضایعاتی پیشنهاد می شود و تا زمانی ادامه می دهد که این ضایعات از بین برود. معمولا از این روش درمانی برای 2 تا 3 هفته استفاده می شود. در صورتی که به عنوان درمان نگه دارنده باشد می توانید یک بار در هفته از آن استفاده کنید.
روش گواکرمن: در واقع این روش به عنوان یک روش درمانی ترکیبی است که با استفاده از اشعه فرابنفش و کل تار انجام می گیرد. این روش درمانی به دلیل تلفیقی بودن آن بسیار تاثیر گذار می باشد.
روش فتوکموتراپی یا پسورالن به همراه اشعه فرابنفش: یکی دیگر از روش های ترکیبی برای پسوریازیس استفاده از فتوکموتراپی است. در این روش درمانی از پسورالن به عنوان یک ماده افزایش دهنده حساسیت پیش از قرار گرفتن در معرض نور فرابنفش استفاده می کنند. دقت داشته باشید که تاثیر اشعه فرابنفش A در مقایسه با اشعه B بیشتر است. استفاده از پسورالن باعث می شود که تاثیر این روش درمانی بیشتر شود و روند درمانی سریعتر انجام بگیرد.
داروهای تزریقی و خوراکی: زمانی که بیماری پسوریازیس بسیار شدید باشد اکثر روش های درمانی برای آن پاسخگو نمی باشد. در این موقعیت متخصصان معمولا از درمان تزریقی و خوراکی برای کنترل بیماری استفاده می کنند. البته دقت داشته باشید این داروها برای یک مدت زمان کوتاه مورد استفاده قرار می گیرند. پس از مصرف داروهای تزریقی و خوراکی مجددا روش های درمانی دیگر جایگزین می گردد. معمولا پزشکان داروهای ذیل را تجویز می کنند.
- رتینوئیدها
- متوتروکسات
- سیکلوسپورین. داروهایی که عملکرد سیستم ایمنی بدن را تغییر میدهند
- داروهای دیگر، از جمله تیوگوانین و هیدروکسی اوره
انواع مختلف مکمل و ویتامین برای درمان پسوریازیس
ویتامین A: معمولا در ویتامین آ دو دسته اصلی از رتینوئیدها و کارتنوئیدها وجود دارند که بسیار حائز اهمیت هستند. بر اساس پژوهش هایی که در سال 2011 میلادی انجام گرفت مشخص شد که بیشتر افراد مبتلا به پسوریازیس از کمبود ویتامین A علی الخصوص انواع کارتنوئیدها رنج می برند. افراد مبتلا به پسوریازیس می توانند از مکمل های ویتامین A برای بهبودی استفاده کنند. تجویز خوراکی و موضعی ویتامین آ برای این بیماران بسیار تاثیرگذار می باشد.
بهترین مکمل های موجود در بازار شامل:
ویتامین A یوروویتال
ویتامین A شاری
ویتامین A و D دانا می باشد.
ویتامین B: یکی دیگر از ویتامین های تاثیرگذار در درمان بیماری پسوریازیس ویتامین B است. از جمله ویتامین هایی که برای بیماری پسوریازیس موثر است بیوتین (B7) و B12 می باشد. با توجه به اینکه کمبود بیوتین با بیماری پسوریازیس ارتباط مستقیم ندارد اما مصرف آن برای سلامت پوست بسیار مفید است.
اما جالب است بدانید که استفاده از ویتامین B12 برای درمان این بیماری به صورت موضعی بسیار موثر است. در حقیقت کمبود B12 تاثیر زیادی در ابتلا به پسوریازیس دارد. با توجه به اینکه ویتامین B12 در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد اما بهتر است مصرف آن برای افراد بیمار به صورت استفاده از مکمل های خوراکی و تزریقی باشد.
می توانید از مکمل های:
- ویتامین B12 سپید طب
- ویتامین B12 برونسون
- ویتامین B12 هلث اید
- ویتامین B12 یوروویتال
- ویتامین B12 آپوویتال
کمک بگیرید.
ویتامین C: بیماری پسوریازیس به شکلی است که افراد درگیر با آن به میزان زیادی با اکسیداتیو شدن روبرو می شوند. در صورت بروز اکسیداتیو شدن امکان بروز زخم ها در افراد بسیار زیاد است. بر اساس پژوهش های انجام شده افراد می توانند با مصرف ویتامین C فرایند استرس اکسیداتیو را کنترل کنند.
افرادی که تمایل دارند این مکمل را مصرف کنند می توانند از برندهای زیر استفاده کنند.
- ویتامین سی یوروویتال
- ویتامین سی ویتابیوتیکس
- ویتامین سی ایکس مارت
- ویتامین سی برونسون
این ویتامین ها را می توانید در اکثر داروخانه ها تهیه نمایید.
کپسول ویتامین C و زینک یوروویتال
ویتامین D: ویتامین D با در معرض آفتاب قرار گرفتن در بدن انسان ها تولید می شود. در حقیقت ویتامین D به عنوان یکی از موثرترین ویتامین ها برای تامین سلامت سیستم ایمنی در بدن افراد است. ویتامین دی جزو آن دسته از مواد معدنی است که کمبود آن با بیماری پسوریازیس در ارتباط است. افراد مبتلا به این بیماری می توانند با تجویز پزشک این مکمل را برای بهبودی مصرف کنند. در صورتی که قصد دارید ویتامین دی مصرف کنید می توانید بهترین انواع آن را از داروخانه ها خریداری کنید.
- ویتامین D سوپرابیون
- ویتامینD ویتابیوتیکس
- ویتامین D اروند فارمد
- ویتامین D هولیستیکا
بهترین داروهای موضعی ویتامین دی برای درمان بیماری پسوریازس
- کرم ویتامین E دکتر ژیلا
- ژل ویتامین E درماپلاس
- کرم مرطوب کننده حاوی ویتامین E نئودرم
- کرم مرطوب کننده حاوی ویتامین E پریم
ویتامین E: بر اساس پژوهش هایی که در ارتباط با یتمامین ها انجام گرفته است ویتامین هایی که در چربی محلول هستند مانند ویتامین E برای درمان پسوریازیس موثر هستند. با استفاده از ویتامین ای می توانید با افزایش رادیکال های آزاد مقابله کرده و استرس اکسیداتیو را به میزان زیادی کاهش دهید. مصرف این ویتامین باعث می شود از تشدید بیماری می شود. از سوی دیگر مصرف مکمل ویتامین باعث می شود که فرایند خون رسانی به بخش های آسیب دیده پوست سریعتر انجام بگیرد و همین امر باعث ترمیم ضایعات و زخم های پوستی می شود.
البته مصرف پسوریازیس به شکل موضعی تاثیر بسیار زیادی دارد اما مصرف مکمل های خوراکی آن موجب می شود که عوارض به میزان زیادی کاهش پیدا کند.
برای خریدن بهترین مکمل ویتامین E می توانید از موارد زیر برای خرید استفاده کنید.
- مکمل ویتامین E یوروویتال
- مکمل ویتامین E ایزاویت زهراوی
- مکمل ویتامین E کارن
- مکمل ویتامین E ابورنز
امگا 3: مصرف اسیدهای چرب مانند امگا 3 باعث می شود که التهابات بدن به میزان زیادی کاهش پیدا کند. از دیگر ویژگی های مصرف امگا 3 موجب تعدیل سیستم ایمنی بدن می شود. با این تفاسیر مصرف امگا 3 برای درمان پسوریازیس بسیار موثر است. بهتر است برای دریافت امگا 3 از مکمل ها استفاده کنید تا تاثیرگذاری سریعتری داشته باشد.
در صورت تمایل به خرید بهترین مکمل امگا 3 می توانید از موارد زیر انتخاب کنید.
- امگا 3 یوروویتال
- امگا 3 بدون جیوه زهراوی
- امگا 3 ویتارمونیل
- امگا 3 امگا فلکس هلث برست
- امگا 3 امگازون هلث اید
گلوکزآمین و کندروتین: ابتلا به پسوریازیس باعث می شود که مفاصل افراد دچار گرفتگی شود که به این علائم آرتریت پسوریازیس می گویند. این بیماری ممکن است هر ناحیه از بدن افراد را درگیر کند. درست است که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما مصرف برخی از داروها نظیر گلوکزآمین و کندروتین باعث می شود که علائم و تخریب مفاصل و غضروف ها را کاهش دهد.
با استفاده از ترکیب گلوکزآمین و کندروتین استخوان ها و غضروف ها ترمیم می شوند در صورتی که قصد دارید بهترین مکمل های موجود در بازار را خریداری کنید می توانید از نمونه های زیر استفاده کنید:
- گلوکز آمین کندرویتین ام اس ام نیچرفیت
- گلوکزآمین کندرویتین مکس فیشر فلکسان
- گلوکزآمین کندرویتین پریفلکس
- گلوکزامین کندرویتین و ام اس ام فارما پلاس
- متیل سولفونیل متان (MSM)
مصرف متیل سولفونیل متان (MSM) باعث می شود که ایمنی بدن بالا برود و علائم پسوریازیس کاهش پیدا کند.
می توانید محصولات زیر را خریداری کنید:
- مکمل حاوی MSM فیدوپین آرایکس
- مکمل حاوی MSM فول فلکس پلاس
- مکمل حاوی MSM ایزی فلکس
- مکمل حاوی MSM فیشر فلکسان
گل مغربی: یکی از فرآورده های گیاهی بسیار تاثیر گذار برای درمان پسوریازیس گل مغربی است. این گیاه حاوی GLA است. مصرف این گیاه به صورت خوراکی و موضعی امکان پذیر است.
در صورت تمایل، برای خرید بهترین مکمل گل مغربی می توانید از موارد زیر استفاده کنید.
- گل مغربی ایونینگ پریم کارن
- گل مغربی باریج اسانس
- روغن گل مغربی جابر ابن حیان
- روغن گل مغربی دانا
اثرات کورکومین بر روی پسوریازیس
استفاده از کورکومین باعث می شود که خواص ضد التهابی آن به میزان زیادی کاهش پیدا کند. مکمل های دارای کورکومین که در بازار موجود است شامل:
- کورکومین دینه
- کورکومین کارن
- سیناکورکومین اکسیر نانوسینا
- کورکومین کورکومکس هلث اید
سوالات متداول
پسوریازیس از چه سنی شروع می شود؟
احتمال بروز پسوریازیس در هر سنی وجود دارد اما غالبا بین 20 تا 30سالگی و همچنین بین 50 تا 60 سالگی با احتمال بالاتری ممکن است بروز پیدا کند. همچنین ریسک ابتلا به پسوریازیس در مردان و زنان برابر است. به علاوه شدت بیماری فرد به فرد متفاوت است.
آیا پسوریازیس خطرناک است؟
به طور کلی پسوریازیس تهدید کننده جان افراد مبتلا نیست، به جز در مواردی که فرد دچار پسوریازیس پیشرفته شده و دچار پسوریازیس اریترودرمیک شود. این نوع نادر از پسوریازیس، به طور سیستمیک تمام بدن را درگیر میکند. همچنین پسوریازیس با بیماری هایی نظیر دیابت، بیماری قلبی و افسردگی نیز مرتبط است. بنابراین باید درمان و کنترل علائم را جدی گرفت.
در برخی افراد مبتلا به پسوریازیس، بیماری التهابی آرتریت پسوریازیس نیز مشاهده می شود. در این بیماری، مفاصل تحت تأثیر قرار گرفته و ممکن است افزایش مایع میان بافتی در پا و یا مچ پا مشاهده شود.
پسوریازیس از کجا شروع می شود؟
اینکه علائم پسوریازیس از چه ناحیه ای از بدن شروع شود، فرد به فرد متفاوت است و بسته به انواع متفاوت پسوریازیس نواحی متفاوتی از بدن ممکن است درگیر این بیماری شوند.
آیا پسوریازیس واگیر دارد؟
برخی اشتباها تصور می کنند که پسوریازیس مسری است. چنین مسئله ای کاملا اشتباه است و تماس با زخم های پسوریازیس منجر به ابتلای شما نخواهد شد.
آیا پسوریازیس ارثی است؟
عوامل ایجاد کننده بیماری خود ایمنی پسوریازیس مشخص نیست، اما به طور کلی بر طبق مطالعات انجام گرفته، دو فاکتور اصلی در بیماری پسوریازیس، ژنتیک و سیستم ایمنی می باشند.
بنابراین می توان گفت پسوریازیس تا حدی ارثی است و عوامل بیرونی می توانند تحریک کننده شروع علائم این بیماری شوند.
آیا پسوریازیس درمان قطعی دارد؟
غالب بیماری های اتو ایمنی، درمان قطعی ندارند. هنوز مشخص نیست که چه عاملی سیستم ایمنی را برای حمله به سلول های خودی تحریک می کند. متاسفانه بیماری پوستی پسوریازیس نیز با توجه یه اینکه جزء بیماری های خود ایمنی محسوب می شود، درمان قطعی ندارد. اما، می توان علائم آزار دهنده ناشی از این بیماری را با استفاده از مسیرهای درمانی اشاره شده تا اندازه ای کنترل نمود.
برای درمان پسوریازیس چه بخوریم؟
تغذیه نمی تواند باعث درمان و یا از بین بردن ضایعات پسوریازیس شود. اما تغذیه سالم حاوی مواد مغذی می تواند باعث کاهش علائم ناشی از این بیماری شود.
چند تغییر ساده در شیوه زندگی، ممکن است به کاهش علائم پسوریازیس و جلوگیری از شعله ور شدن آن کمک نماید. این تغییرات عبارتند از:
- کاهش وزن
- سازمان بهداشت جهانی (WHO)، چاقی و اضافه وزن را به عنوان یک محرک مهم برای پسوریازیس معرفی نموده است.