امروزه با پیشرفت عوامل بیماری زا و افزایش سطح ایمنی انواع ویروس ها در برابر داروها پزشکان عفونی در فصول سرد سال خرید و تزریق واکسن آنفولانزا را توصیه می کنند. هر ساله میلیون ها نفر به خاطر مبتلا شدن به بیماری های فصلی که اغلب شامل سرماخوردگی، آنفولانزا و… است، دچار مشکلات و عفونت های شدید می شوند. آنفولانزا یک بیماری تنفسی است که توسط ویروس هایی ایجاد شده و بینی، گلو و در موارد شدیدتر ریه ها را نیز آلوده می کند.
آنفولانزا در کل یک بیماری خفیف است که به طور معمول بعد از دو هفته استراحت و مصرف مایعات بهبود می یابد. اما همین بیماری در موارد حاد، افراد مسن و آنهایی که بیماری مزمن دارند، می تواند بسیار جدی و حتی تهدید کننده باشد. تزریق و خرید واکسن آنفولانزا در هر سال می تواند از شیوع این بیماری پیشگیری کند و جان افراد بسیار زیادی را حفظ نماید.
این واکسن بی خطر سابقه ایمنی خوبی دارد و با هزینه اندک در دسترس همه افراد قرار می گیرد؛ بنابراین شما می توانید واکسن آنفولانزا را با خیال راحت دریافت کنید و از ایمنی آن بهره مند شوید. تزریق واکسن آنفولانزا بهترین راه برای کاهش ابتلا و سرایت آنفولانزا است که افراد 6 ماهه و برزگسال می توانند هر ساله آن را دریافت کنند.
جهت خرید واکسن آنفولانزا تماس بگیرید: 88945461
چرا آنفولانزا خطرناک است؟
اکثر افرادی که به آنفولانزا مبتلا می شوند پس از چند روز با علائم این بیماری درگیر هستند که به صورت معمول بعد از دو هفته احساس بهتری پیدا می کنند. با این حال، آنفولانزا می تواند در برخی از افراد شدت بسیار بالایی داشته باشد. از سوی دیگر برخی از افراد به دلیل مشکلات حاد جسمی و بیماری های زمینه ای در برابر ویروس آنفولانزا بسیار ضعیف هستند. در این گونه افراد عوارض و علائم بیماری مانند عفونت سینوس یا گوش، درگیری ریه و… جدی تر و خطرناک تر می باشد.
در نتیجه اشخاصی که بیشتر از 65 سال سن دارند یا افرادی که از شرایط پزشکی خاصی مانند آسم، دیابت یا بیماری مزمن کلیوی رنج می برند و یا دارای بیماری قلبی هستند ممکن است نتوانند در برابر ویروس آنفولانزا مقاومت کنند. همچنین برای زنان باردار و کودکان کمتر از پنج سال تزریق واکسن آنفولانزا می تواند بسیار مهم باشد. به طوری که این افراد در هنگام ابتلا به آنفولانزا و عوارض آن، ممکن است خطرات حیاتی را تجربه نمایند.
چرا ویروس آنفولانزا برای افراد مسن خطرناک تر است؟
سیستم ایمنی بدن هنگامی که با عوامل بیماری زا برخورد می کند از طریق شیوه های مختلف سعی می کند تا عفونت ها را از بین ببرد. با این حال این بخش از بدن با افزایش سن ضعیف شده و به مرور زمان کارایی مطلوب خود را از دست می دهد. بنابراین هنگامی که بدن شما مشغول مبارزه با آنفولانزا است، ممکن است یک عامل بیماری زا و عفونت ثانویه مانند ذات الریه در اندام های مختلف بدن رخنه کند. از سوی دیگر اغلب افراد مسن معمولا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت مبتلا هستند که عوارض ناشی از فعالیت ویروس آنفولانزا در بدن را افزایش می دهد.
بنابراین تزریق واکسن آنفولانزا خطر ابتلا به این بیماری را به شدت می کاهد و در صورت ابتلا علائم و عوارض آن را کاهش می دهد. واکسیناسیون آنفولانزا به ویژه برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن، بسیار مفید و در برخی از موارد امری حیاتی است.
آنفولانزا چگونه گسترش می یابد؟
آنفولانزا یکی از بیماری های مسری و واگیر دار است، این بدان معنا هست که ویروس و عامل اصلی این بیماری از فردی به فرد دیگر سرایت می کند. زمانی که افراد مبتلا به آنفولآنزا، سرفه، عطسه یا صحبت می کنند، ویروس های بیماری زا از طریق قطرات بزاق و آب دهان در هوا پخش می شوند. در موارد نادر ویروس آنفولانزا میتواند از طریق سطوح مختلف نیز پخش شود ، به عنوان مثال اگر چیزی را لمس کنید که ویروس روی آن وجود دارد و سپس با دست خود بینی، دهان یا چشمهای خود را لمس کنید قطعا به بیماری آنفولانزا دچار خواهید شد.
ممکن است قبل از اینکه احساس بیماری کنید یا علائم و عوارض آن را مشاهده کنید ویروس این بیماری را در فضا پخش کنید. به طور معمول، افراد مبتلا به آنفولانزا می توانند از یک روز قبل تا یک هفته پس از احساس بیماری به عنوان ناقل ویروس آنفولانزا عمل نمایند. کودکان، افراد خردسال و افراد با سیستم ایمنی ضعیف ممکن است ویروس آنفولانزا را برای مدت طولانی تری پخش کنند. اگر به آنفولانزا مبتلا شدید باید اقداماتی که به جلوگیری از گسترش بیماری کمک می کند را به طور دقیق رعایت نمایید.
تفاوت آنفولانزا، سرماخوردگی یا COVID-19 چیست؟
سرماخوردگی، آنفولانزا و COVID-19 هر سه جزو بیماریهای تنفسی هستند که توسط ویروسهای مختلف ایجاد میشوند. همه این بیماری ها در کل علائم ظاهری مشابهی دارند که تنها پزشک متخصص عفونی می تواند علت بیماری شما را تعیین کند.
سرماخوردگی اغلب نشانه هایی خفیف تر از آنفولانزا دارد و دوره نقاهت آن بسیار کمتر از آنفولانزا و کووید-۱۹ می باشد. اما آنفولانزا و کووید-۱۹ علائم کاملا مشابهی دارند با این تفاوت که ویروس کرونا بسیار راحتتر پخش میشود و علائم شدیدتری را در فرد بیمار ایجاد می کند. همچنین تغییر حس بویایی یا چشایی در بیماران مبتلا به کووید-19 بسیار رایجتر است.
افراد مبتلا به آنفولانزا ممکن است تب، لرز، سرفه خشک، درد و درد عمومی و سردرد داشته باشند. خیلی احساس خستگی می کنند. گلودرد، عطسه، گرفتگی بینی یا مشکلات معده کمتر شایع است.
علائم آنفولانزا
اگر فکر می کنید به ویروس آنفولانزا مبتلا شده اید و در وضیعت خاصی هستید برای مثال باردارید یا از دیابت رنج می برید و بیماری خاصی چون دیابت ، مشکلات قلبی یا آسم دارید باید سریعا به یک پزشک متخصص عفونی مراجعه نمایید. برخی از علائم اصلی آنفولانزا عبارتند از:
- درجه حرارت(تب) بالای 38 درجه سانتیگراد
- سرفه خشک و خسس سینه ای
- بدن درد و احساس کوفتگی
- سردرد
- خستگی و ضعف شدید
چه کسانی باید برای تزریق واکسن آنفولانزا اقدام کنند؟
واکسیناسیون آنفولانزا برای برخی از افراد، به ویژه آنهایی که شرایط سلامت خاصی دارند، بسیار حیاتی و پر اهمیت است. بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا در پاییز یا اوایل زمستان و قبل از شروع فصل شیوع آنفولانزا می باشد.
برای برخی از افراد، ابتلا به آنفولانزا می تواند به عنوان یک خطر جدی تلقی شود، به همین دلیل به این توصیه می شود که هر سال نسبت به خرید واکسن آنفولانزا و تزریق آن اقدام کنند. واکسن آنفولانزا توسط مراکز بهداشت برای افرادی که در معرض خطر هستند به صورت رایگان ارائه می شود:
- نوزادان 6 ماهه تا 2 ساله دارای بیماری های خاص
- همه کودکان 2، 3 و 4 ساله
- کودکان در 7 تا 11 سال
- افراد 16 تا 50 سال دارای بیماری های زمینه ای
- افراد 50 سال و بالاتر
- زنان حامله
- افراد دارای نقص ایمنی
- مراقبین خانگی و پرسنل خانه سالمندان .
- کارکنان خط مقدم سلامت و خدمات اجتماعی
- افرادی که در صورت ابتلا به ویروس آنفولانزا ممکن است به یک عارضه جدی (مانند ذاتالریه) مبتلا شوند و نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشند.
- افرادی که شرایط سلامت خاصی دارند
- افرادی که تحت مراقبت های پزشکی طولانی مدت هستند.
- اگر با کسانی زندگی می کنید که به دلیل ضعف سیستم ایمنی احتمال بیشتری برای ابتلا به عفونت شدید دارند، مانند فردی که مبتلا به HIV است، کسی که پیوند انجام داده است یا درمانهای خاصی برای سرطان، لوپوس یا آرتریت روماتوئید انجام می دهد.
واکسن آنفولانزا را از کجا تهیه کنیم؟
برای خرید واکسن آنفولانزا می توانید به مراکزی که تحت نظارت سازمان غذا و دارو فعالیت می نمایند مراجعه کنید. در این بین اگر قرار است جراحی خاصی انجام دهید قطعا پزشک عمومی به شما توصیه خواهد کرد تا قبل از عمل جراحی نسبت به خرید واکسن آنفولانزا اقدام نمایید. اگر مایل هستید که نسبت به دریافت واکسن آنفولانزا اقدام نماید می توانید به مراکز زیر مراجعه کنید.
- دریافت نسخه و دستور پزشکی توسط پزشک عمومی ، متخصصان عفونی و کلینیک های درمانی
- داروخانه های معتبر که بیش از 18 سال از فعالیت آن ها سپری شده باشد.
- مراکز ارائه دهنده خدمات زایمان در صورت بارداری
- بیمارستان ها و درمانگاه های معتبر پزشکی
- خانه های بهداشت
انواع واکسن آنفولانزا موجود در بازار
شرکت های داروسازی برای اینکه واکسن آنفولانزا در برابر گونههای مختلف ویروس آنفولانزا مقاومت خوبی ارائه دهد از فرمول نویس خاصی برای گروه های مختلف استفاده می کنند.
· واکسیناسیون مناسب برای نوزادان
برای کودکان 2 ساله به بالا واکسن آنفولانزای بینی موثرترین واکسن آنفولانزا موجود در بازار است که باید از آن استفاده نمایید. توجه داشته باشید که واکسن آنفولانزای بینی را نمی توان به کودکان زیر دو سال تزریق کرد؛ چرا که این واکسن برای کودکان ۶ ماهه تا ۲ سال تنها به صورت تزریقی موجود است.
به یاد داشته باشید که که هیچ واکسن آنفولانزای خاصی برای کودکان زیر 6 ماه در هیچ کجای دنیا وجود ندارد. به همین دلیل است که همه زنان باردار باید واکسن آنفولانزا را برای محافظت از خود و کودکشان در چند ماه اول زندگیشان تزریق کنند.
· واکسیناسیون مناسب برای کودکان
به دلیل اینکه سیستم ایمنی کودکان تکامل نیافته و ضعیف است متخصصان عفونی توصیه می کنند که این افراد نسبت به تزریق واکسن آنفولانزا اقدام کنند. کودکان پیش دبستانی (2، 3 و 4 ساله) و کودکانی که در سن ورود به مدرسه هستند باید در ماه های مهر و آبان واکسن بینی آنفولانزا را دریافت کنند. همچنین نوجوانانی که در گروه سنی 12 و 13 سال دارای بیماری های مزمن هستند باید هر ساله قبل از شروع فصول سرد سال نسبت به خرید واکسن آنفولانزا اقدام نمایند.
· واکسیناسیون مناسب برای بزرگسالان
برای افراد بزرگسال تزریق واکسن آنفولانزا به صورت تزریقی به بازو تجویز می شود که دز تزریق آن برای بزرگسالان بسته به سن افراد متفاوت است. این به این دلیل است که برخی از واکسن های آنفولانزا برای گروه های سنی خاص موثر طراحی شده اند. پزشک یا پرستار از شما درباره سنتان خواهد پرسید تا مطمئن شود که از موثرترین واکسن برای گروه سنی شما استفاده کند.
آیا تزریق واکسن آنفولانزا عوارض جانبی دارد؟
تزریق واکسن آنفولانزا مانند هر محصول پزشکی دیگر می تواند عوارض جانبی خاصی را برای افراد ایجاد کند. عوارض جانبی واکسن آنفولانزا معمولاً خفیف است و در عرض چند روز خود به خود از بین می رود که رایج ترین این عوارض عبارتند از:
- درد، قرمزی و/ یا تورم ناشی از تزریق
- سردرد
- تب
- حالت تهوع
- دردهای عضلانی
- تنگی نفس و احساس سنگینی در سینه
- گرفتگی صدا یا خس خس سینه
- تورم اطراف چشم یا لب
- رنگ پریدگی
- ضعف و بی حالی
- افزایش ضربان قلب یا سرگیجه
چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا دریافت کنند؟
سازمان جهانی غذا دارو توصیه می کند همه افرادی که سنی بالاتر از 6 ماه دارند باید واکسن آنفولانزا را به صورت سالانه دریافت کنند. افرادی که نمی توانند واکسن آنفولانزا دریافت کنند عبارتند از:
- کودکان کمتر از 6 ماه، زیرا این گروه سنی برای تزریق واکسن آنفولانزا بسیار کوچک هستند.
- افرادی که به واکسن آنفولانزا یا هر ماده(ای) موجود در واکسن دارای آلرژی شدید هستند و ممکن است این زندگی آنها را به خطر بیاندازد.
- کسانی که آلرژی شدید به تخم مرغ یا هر یک از مواد تشکیل دهنده واکسن داشته باشند.
- کسانی که دارای سندرم گیلن باره (GBS) هستند.
چگونه خطر ابتلا به آنفولانزا را کاهش دهیم؟
ویروس آنفولانزا بیماری بسیار عفونی است که ویروس آن می تواند تا 24 ساعت روی دست ها و سطوح سخت زنده بماند. بنابراین تمیز نگه داشتن سطوح و اشیایی مانند دستگیره در، اسباب بازی های کودکان، صفحه کلید و کنترل از راه دور که مکرراً آن را لمس می کنید بسیار مهم و حیاتی است.
- در هنگام عطسه زدن باید از دستمال کاغذی استفاده کنید.
- با شستن دستها به وسیله آب گرم و صابون، ویروس را از بین ببرید.
- از تماس با افراد بیمار خودداری کنید و دست های خود را مرتباً با آب و صابون بشویید یا از محصولات ضدعفونی کننده استفاده کنید.
- اگر احساس می کنید که حالتان خوب نیست، مراقب خود باشید و مایعات فراوان بنوشید.
- اگر احساس می کنید که حالتان خوب نیست، در خانه بمانید تا آنفولانزا را به دیگران منتقل نکنید.
- واکسن بهترین راه دفاعی است ، پس از دریافت واکسن آنفولانزا امتناع نکنید.
کلام آخر
ایمن سازی و انجام اقدامات پیشگیرانه بهترین راه برای محافظت در برابر آنفولانزا و کاهش عفونت ها و مرگ و میر ناشی از آنفولانزا است. به همین خاطر ایمن سازی سالانه آنفولانزا به کمک تزریق واکسن آنفولانزا برای همه افراد بالای 6 ماه توصیه می شود. اما برخی از افراد بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض خطر عوارض ناشی از ویروس آنفولانزا هستند به همین دلیل انجام واکسیناسیون برای آنها ضروری و پر اهمیت است.
افرادی که در محیط پر جمعیت و شلوغ کار یا زندگی می کنند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به ویروس آنفولانزا هستند، بنابراین باید برای جلوگیری از انتشار آنفولانزا واکسینه شوند. می توانید برای دریافت و خرید واکسن آنفولانزا به پزشک عمومی یا داروخانه معتبر محلی مراجعه کنید و از برنامه های واکسیناسیون آنفولانزا توسط خانه های بهداشت باخبر شوید.
خیالتان راحت باشد که واکسن آنفولانزا نمی تواند شما را مبتلا به بیماری حاد و شدید نماید؛ زیرا واکسن حاوی ویروس زنده نیست. اگر نسبت به ماده واکسن واکنش های آلرژیک نشان می دهید زیاد نگران نباشید زیاد به جز موارد نادر این علائم به احتمال زیاد در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از تزریق واکسن برطرف می شود. اگر سوالی در مورد واکسن آنفولانزا دارید بهتر است، با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید چرا که ویروس آنفولانزا بسیار مسری است که هر ساله باعث بیماری های گسترده می شود.
سوالات متداول
آیا می توانم آنفولانزا را از طریق واکسن آنفولانزا دریافت کنم؟
خیر، واکسن آنفولانزا نمی تواند باعث آنفولانزا شود چرا که واکسن ها حاوی ویروس غیرفعال هستند، به این معنی که این ویروس ها دیگر عفونی نیستند.
آیا زنان باردار باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند؟
بله، زنان باردار برای محافظت از خود و نوزادان در حال رشد خویش باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ایمنی واکسن آنفولانزا در دوران بارداری باید به مراکز ارائه دهنده خدمات زایمان یا خانه های بهداشت مراجعه کنند.
اگر واکنش شدیدی به واکسن آنفولانزا نشان دهم چه باید بکنم؟
اگر فکر می کنید که یک واکنش آلرژیک شدید یا اورژانسی به واکسن آنفولانزا نشان می دهید باید سریعا به نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید تا پزشک شما را معاینه کند.
واکسن «تقویتیافته» آنفلوانزا چیست؟
واکسن تقویتشده آنفولانزا واکسنی است که حاوی یک ماده «کمکی» برای افزایش پاسخ سیستم ایمنی به واکسن می باشد. این واکسن برای افراد 65 ساله و بالاتر توصیه می شود زیرا سیستم ایمنی بدن این افراد با افزایش سن ضعیف می شود و بدن آنها به اندازه افراد سالم و جوان به واکسن آنفولانزا پاسخ نمی دهند.
آیا می توانم واکسن آنفولانزا را در صورت مصرف مهارکننده های ایست بازرسی ایمنی بزنم؟
مهارکنندههای ایمنپوینت نوعی دارویی هستند که برای درمان برخی از سرطانها ، از جمله ملانوم متاستاتیک ، کارسینوم سلول شفاف کلیوی، لنفوم غیر هوچکین ، سرطان ریه سلولهای غیرکوچک و سایر تومورهای اندام جامد استفاده میشود
افرادی که از مهارکننده های ایست بازرسی استفاده می کنند ممکن است به دنبال واکسیناسیون آنفولانزا در معرض خطر عوارض جانبی
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا بزنند؟
سازمان جهانی غذا و دارو توصیه می کند که همه افراد بالای 6 ماه به صورت سالانه واکسن آنفولانزا بزنند. دریافت واکسن آنفولانزا به شما و اطرافیانتان کمک می کند تا در برابر ویروس آنفولانزا مقاومت بالایی داشته باشید. چرا که محافظت از افراد آسیب پذیر جامعه مانند نوزادان کمتر از 6 ماه و بزرگسالان با ایمنی پایین، بسیار مهم و حیاتی است.
چه زمانی باید واکسن آنفولانزا بزنم؟
پس از واکسیناسیون سیستم ایمنی بدن شما برای 3 تا 4 ماه قوی ترین و موثرترین عمل می کند.